TRUFLE CZEKOLADOWE

Trufle czekoladowe z dodatkiem konfitury różanej i miodu. Aksamitne i delikatne, wprost rozpływają się w ustach.

Czas:

40 min

Porcje:

40 – 50 sztuk

Trudność :

3
Kulinarny przelicznik mas

Składniki:

  • 150 ml śmietanki 36% 
  • 50 g miodu kwiatowego
  • 1 laska wanilii
  • 400 g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 50 g masła
  • 50 g konfitury różanej
  • 80 g kakao E.Wedel do obtaczania

 

Sposób przyrządzania:

Śmietankę, miód, miąższ z laski wanilii zagotować w rondelku. Do podgrzanej masy dodać konfiturę różaną i pokruszoną na małe kawałki gorzką czekoladę, odstawić na 5 minut.

Wszystkie składniki w rondelku dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać miękkie masło i ponownie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzoną masą napełnić rękaw cukierniczy i formować wyciskając małe kulki na tacy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą.

Wyciśniętą masę pozostawić na co najmniej 2-3 godziny w lodówce do zastygnięcia. Uformowane i zastygnięte trufle obtoczyć w kakao – nadmiar usunąć widelczykiem. 

Obtoczone i uformowane trufle ułożyć na tacy. Przechowywać w szklanym pojemniku, w chłodnym i suchym miejscu.

Drukuj przepis
Zobacz inne przepisy z: Kakao ekstra ciemne
z Ghany 80 g
Zobacz inne przepisy z: Czekolada gorzka
E.Wedel 100 g