TRUFLE CZEKOLADOWE
Trufle czekoladowe z dodatkiem konfitury różanej i miodu. Aksamitne i delikatne, wprost rozpływają się w ustach.
Trufle czekoladowe z dodatkiem konfitury różanej i miodu. Aksamitne i delikatne, wprost rozpływają się w ustach.
Śmietankę, miód, miąższ z laski wanilii zagotować w rondelku. Do podgrzanej masy dodać konfiturę różaną i pokruszoną na małe kawałki gorzką czekoladę, odstawić na 5 minut.
Wszystkie składniki w rondelku dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać miękkie masło i ponownie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzoną masą napełnić rękaw cukierniczy i formować wyciskając małe kulki na tacy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Wyciśniętą masę pozostawić na co najmniej 2-3 godziny w lodówce do zastygnięcia. Uformowane i zastygnięte trufle obtoczyć w kakao – nadmiar usunąć widelczykiem.
Obtoczone i uformowane trufle ułożyć na tacy. Przechowywać w szklanym pojemniku, w chłodnym i suchym miejscu.