EN

TRUFLE CZEKOLADOWE

Trufle czekoladowe z dodatkiem konfitury różanej i miodu. Aksamitne i delikatne, wprost rozpływają się w ustach.

Czas:

40 min

Porcje:

40–50

Trudność :

3
Kulinarny przelicznik mas

TRUFLE CZEKOLADOWE

Składniki:

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 50 g miodu kwiatowego
  • 1 laska wanilii
  • 400 g czekolady ciemnej do wypieków i polew E.Wedel
  • 50 g masła
  • 50 g konfitury różanej
  • 80 g kakao E.Wedel
  • Zestaw posypek do dekoracji E.Wedel do obtaczania

 

Sposób przyrządzania:

Śmietankę, miód, miąższ z laski wanilii zagotować w rondelku. Do podgrzanej masy dodać konfiturę różaną i czekoladę ciemną do wypieków i polew E.Wedel, odstawić na 5 minut.

Wszystkie składniki w rondelku dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać miękkie masło i ponownie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzoną masą napełnić rękaw cukierniczy i formować wyciskając małe kulki na tacy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą.

Wyciśniętą masę pozostawić na co najmniej 2-3 godziny w lodówce do zastygnięcia. Uformowane i zastygnięte trufle obtoczyć w kakao lub w ulubionych posypkach – nadmiar usunąć widelczykiem.

Obtoczone i uformowane trufle ułożyć na tacy. Przechowywać w szklanym pojemniku, w chłodnym i suchym miejscu.

Drukuj przepis
Kup w sklepie: Kakao ekstra ciemne
z Ghany 80 g
Kup w sklepie: Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g
Kup w sklepie: Zestaw posypek do dekoracji 170 g Zestaw posypek do dekoracji 170 g