KULINARNY PRZELICZNIK MAS

Nie musisz mieć precyzyjnej wagi odliczającej masy poszczególnych składników. W celu ułatwienia przygotowywania przepisów załączamy przelicznik kuchenny z pomocą którego z łatwością odmierzysz potrzebne ilości przy użyciu dostępnych w każdej kuchni: szklanki, łyżki stołowej czy łyżeczki do herbaty.

Zamieszczone w tabeli dane są orientacyjne i rzeczywiste masy poszczególnych składników mogą zmieniać się w zależności od różnych czynników, np. wilgotności, wielkości cząstek, itp.

Pobierz PDF

PRODUKT SZKLANA 250 ml ŁYŻKA 15 ml ŁYŻECZKA 5 ml
Bułka tarta 150 g 8 g 3 g
Cukier 240 g 14 g 5 g
Cukier puder 170 g 12 g 4 g
Cukier waniliowy 250 g  15 g 5 g
Dżem 300 g 18 g 6 g
Kakao 130 g 8 g 3 g
Kasza manna 180 g 11 g 3,5 g
Kawa mielona 125 g 7,5 g 2,5 g
Mak 160 g 10 g  3 g
Margaryna / Masło 250 g 15 g 5 g 
Mąka pszenna 170 g 10 g 3 g
Mąka żytnia  136 g 8 g 3 g
Mąka ziemniaczana 200 g 12 g 4 g
Miód 360 g 22 g 7 g
Mleko 250 g 15 g 5 g
Mleko zagęszczone 320 g 17,2 g 6,4 g
Olej 230 g 14 g 5 g
Orzechy laskowe mielone 250 g 15 g 5 g
Płatki owsiane 90 g 5,4 g 1,8 g
Proszek do pieczenia - 10 g 3 g
Rodzynki 175 g 10,5 g 3,5 g
Ryż 225 g 13,5 g 4,5 g
Soda oczyszczona 260 g 15,5 g 5,15 g
Sól 300 g 19 g 6,5 g
Śmietana 18% 230 g 12 g 4 g
Śmietana kremówka 30% 260 g 15,6 g 5 g
Woda / Wino 250 g 15 g 5 g
Żelatyna 170 g 10 g 3 g
Jaja 1 jajko średniej wielkości do 50 g
Drożdże 5 g drożdży suszonych to 10 g drożdży świeżych

 

Zamieszczone w tabeli dane są orientacyjne i rzeczywiste masy poszczególnych składników mogą zmieniać się w zależności od różnych czynników, np. wilgotności, wielkości cząstek, itp.

Pobierz PDF