GOFRY CZEKOLADOWE

Intensywnie czekoladowe, pachnące i chrupiące. Pyszna alternatywa dla klasycznych gofrów.

Czas:

30 min

Porcje:

4

Trudność :

2
Kulinarny przelicznik mas

GOFRY CZEKOLADOWE

Składniki:

  • 40 g kakao E.Wedel
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 3 g sody oczyszczonej
  • 1 g soli (szczypta)
  • 3 g cynamonu mielonego
  • 100 g czekolady ciemnej do wypieków i polew E.Wedel
  • 50 g cukru kryształu
  • 150 g jajek (3 jajka)
  • 60 g masła
  • 250 ml maślanki
  • Ulubiony krem czekoladowy z orzechami E.Wedel (do wyboru: orzechy laskowe i czekolada biała lub gorzka, pistacje i czekolada biała)
  • Ulubione przetwory E.Wedel (do wyboru: pomarańcza z imbirem, maliny na winie, wiśnie na winie)

 

Sposób przyrządzania:

W misce połączyć: kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Dodać maślankę i rozpuszczone masło, wymieszać i odstawić na 5 minut. Do masy dodać oddzielone od białek żółtka i czekoladę do wypieków i polew E.Wedel. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Tak przygotowaną masę piec (około 4 - 5 minut) w rozgrzanej gofrownicy do momentu uzyskania pożądanej chrupkości. Gofry podawać ciepłe z bitą śmietaną, kremem czekoladowym i ulubionymi przetworami.

Drukuj przepis
Kup w sklepie: Kakao ekstra ciemne
z Ghany 80 g
Kup w sklepie: Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g
Kup w sklepie: Czekoladowy krem czekolada gorzka i orzechy laskowe 200 g
Kup w sklepie: Pomarańcza z imbirem 200 g Pomarańcza z imbirem 200 g