GOFRY CZEKOLADOWE

Intensywnie czekoladowe, pachnące i chrupiące. Pyszna alternatywa dla klasycznych gofrów.

Czas:

50 min

Porcje:

4

Trudność :

2
Kulinarny przelicznik mas

Składniki:

  • 40 g kakao E.Wedel
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 3 g sody oczyszczonej
  • 1 g soli (szczypta)
  • 3 g cynamonu mielonego
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej E.Wedel
  • 50 g cukru kryształu
  • 150 g jajek (3 jajka)
  • 60 g masła
  • 250 ml maślanki

 

Sposób przyrządzania:

W misce połączyć: kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Dodać maślankę i rozpuszczone masło, wymieszać i odstawić na 5 minut. Do masy dodać oddzielone od białek żółtka i czekoladę (pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce). Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Tak przygotowaną masę piec (około 4 - 5 minut) w rozgrzanej gofrownicy do momentu uzyskania pożądanej chrupkości. Gofry podawać ciepłe z bita śmietaną, sosem czekoladowym lub z konfitura truskawkową.

Gofry podawać na ciepło z bita śmietaną, sosem czekoladowym lub z konfiturą truskawkową.

Drukuj przepis
Zobacz inne przepisy z: Kakao ekstra ciemne
z Ghany 80 g
Zobacz inne przepisy z: Czekolada gorzka
E.Wedel 100 g