SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Aksamitny, kremowy sernik z białą czekoladą to klasyk, którego nie może zabraknąć na Waszych stołach.

Czas:

50-80 min

Porcje:

12

Trudność :

3
Kulinarny przelicznik mas

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

  • 750 g twaróg na sernik
  • 250 g ser mascarpone
  • 5 jajek (ok.250 g)
  • 40 g cukier puder
  • 40 g skrobia kukurydziana lub ziemniaczana
  • 1 laska wanilii
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 400 g czekolady białej do wypieków i polew E.Wedel
  • Wiśnie na winie E.Wedel

 

Sposób przyrządzania:

Sery wymieszać z jajkami mikserem, na wolnych obrotach, dodać sypkie składniki, wymieszać i przesiać przez sito dodać do masy serowej i wymieszać. Dodać środek z laski wanilii i skórkę otartą z pomarańczy  do smaku. Na koniec dodać czekoladę E.Wedel roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm, w kąpieli wodnej (tortownica zabezpieczona przed przeniknięciem wody do środka powinna być zanużona do połowy w wodzie). Temperatura pieczenia to 150 stopni a czas około 60-70 minut. Można też piec w kokilkach jak na suflet czekoladowy (kokilki powinny być do 1/2 lub 2/3 zanurzone w wodzie), temperatura 150 stopni, czas około 40 minut. Podawać z gorącymi wiśniami na winie.

Drukuj przepis
Kup w sklepie: Czekolada biała do wypieków i polew 200g Czekolada biała do wypieków i polew 200g
Kup w sklepie: Wiśnie na winie 200 g Wiśnie na winie 200 g