CZEKOLADA PITNA

Aksamitny, przepełniony aromatem napój dla miłośników czekolady.

Czas:

10 min

Porcje:

2

Trudność :

1
Kulinarny przelicznik mas

CZEKOLADA PITNA

Składniki:

  • 400 g mleka 3,2%
  • 200 g śmietanki 30-36%
  • 200 g czekolady pitnej E.Wedel mleczna lub gorzka (według uznania)
  • Opcjonalnie ulubione dodatki: maliny na winie, wiśnie na winie, pomarańcza z imbirem

 

Sposób przyrządzania:

Mleko 3,2% – 400g i śmietankę 30-36% – 200g należy wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać całą zawartość opakowania (200g), nie zdejmując rondelka ze źródła ciepła, ciągle mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Osiągnięcie pożądanej gęstości uzyskamy gotując przez ok. 1 minutę. 

Ważne: Od momentu dodania czekolady z opakowania do mleka i śmietanki, należy ciągle mieszać aby zapobiec przypalaniu się.

Propozycja podania: Nasza czekolada świetnie smakuje podawana z malinami na winie, wiśniami na winie lub pomarańczami z imbirem. Można także udekorować ją bitą śmietaną i posypkami do dekoracji lub podawać z ulubionymi przyprawami, np. cynamonem, kardamonem.

 

Drukuj przepis
Kup w sklepie: Czekolada pitna mleczna 200 g
Kup w sklepie: Czekolada pitna gorzka 200 g
Kup w sklepie: Maliny na winie 200 g Maliny na winie 200 g
Kup w sklepie: Pomarańcza z imbirem 200 g Pomarańcza z imbirem 200 g