CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Kruche, maślane ciasteczka idealne jako poczęstunek do kawy i herbaty. Ich piękny aromat roztoczy w Waszych domach ciepłe wspomnienia z dziecięcych lat.

Czas:

60 min

Porcje:

40-50

Trudność :

3
Kulinarny przelicznik mas

CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 125 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 20 ml kwaśnej śmietanki
  • Skórka otarta z dwóch cytryn
  • 100 g czekolady białej wypieków i polew E.Wedel
  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pisadełka do dekoracji E.Wedel

 

Sposób przyrządzania:

Miękkie masło, żółtka, cukier puder, skórkę z cytryn i kwaśną śmietanę połączyć razem na kremową masę. Do masy maślanej dodać kaletki białej czekolady. Wymieszać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość zagnieść na jednolitą masę. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę. Wałkować na grubość ok. 0,5 centymetra i wykrawać foremką dowolne kształty. Układać ciastka na blasze. Piec w temperaturze 180 C , około 15 minut, na złotawy kolor. Wystudzone ciastka dekorować wedle uznania pisadełkami E.Wedel zanurzonymi wcześniej w gorącej wodzie w celu uzyskania plastycznej konsystencji.

Drukuj przepis
Kup w sklepie: Czekolada biała do wypieków i polew 200g Czekolada biała do wypieków i polew 200g
Kup w sklepie: Pisadełka do dekoracji 50 g Pisadełka do dekoracji 50 g