CZEKOLADOWA BABKA Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Idealne połączenie smaków: słodycz, intensywna czekolada i lekko kwaśna śliwka = prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Czas:

45 min

Porcje:

6

Trudność :

3
Kulinarny przelicznik mas

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 125 g masła
  • 300 g mąki
  • 30 g kakao E.Wedel
  • 10 g mielonej kawy naturalnej 
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g jaj (2 jajka)
  • 100 g powideł śliwkowych 
  • 100 ml mleka
  • 150 g czekolady gorzkiej E.Wedel 

 

Sposób przyrządzania:

Połączyć sypkie składniki: mąkę, kakao, kawę mieloną, sodę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Cukier, cukier waniliowy i masło utrzeć na jednolitą masę. Dodać powidła śliwkowe i jaja, utrzeć. Do masy dodawać stopniowo sypkie składniki, na przemian z płynnym mlekiem, ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Masę wlać do formy. Piec około 50 minut: przez pierwsze 10 minut w temperaturze 180°C, później zmniejszyć temperaturę do 160°C. Babę ostudzić, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem lub udekorować rozpuszczoną czekoladą E.Wedel.

Drukuj przepis
Zobacz inne przepisy z: Kakao ekstra ciemne
z Ghany 80 g
Zobacz inne przepisy z: Czekolada gorzka
E.Wedel 100 g