CZEKOLADOWA BABKA Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Idealne połączenie smaków: słodycz, intensywna czekolada i lekko kwaśna śliwka = prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Czas:

80 min

Porcje:

6

Trudność :

3
Kulinarny przelicznik mas

CZEKOLADOWA BABKA Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 125 g masła
  • 300 g mąki
  • 30 g kakao E.Wedel
  • 10 g mielonej kawy naturalnej
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g jaj (2 jajka)
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 100 ml mleka
  • 150 g czekolady ciemnej lub białej do wypieków i polew E.Wedel
  • Zestaw posypek do dekoracji E.Wedel

 

Sposób przyrządzania:

Połączyć sypkie składniki: mąkę, kakao, kawę mieloną, sodę i czekoladę. Cukier, cukier waniliowy i masło utrzeć na jednolitą masę. Dodać powidła śliwkowe i jaja, utrzeć. Do masy dodawać stopniowo sypkie składniki, na przemian z płynnym mlekiem, ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Masę wlać do formy. Piec około 50 minut: przez pierwsze 10 minut w temperaturze 180°C, później zmniejszyć temperaturę do 160°C. Babę ostudzić, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem lub udekorować białą lub ciemną czekoladą do wypieków i polew E.Wedel przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu oraz ozdobić ulubioną posypką.

Drukuj przepis
Zobacz inne przepisy z: Kakao ekstra ciemne
z Ghany 80 g
Zobacz inne przepisy z: Czekolada biała do wypieków i polew 200g Czekolada biała do wypieków i polew 200g
Zobacz inne przepisy z: Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g
Zobacz inne przepisy z: Zestaw posypek do dekoracji 170 g Zestaw posypek do dekoracji 170 g