CZEKOLADOWA BABKA Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
Idealne połączenie smaków: słodycz, intensywna czekolada i lekko kwaśna śliwka = prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Idealne połączenie smaków: słodycz, intensywna czekolada i lekko kwaśna śliwka = prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Połączyć sypkie składniki: mąkę, kakao, kawę mieloną, sodę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Cukier, cukier waniliowy i masło utrzeć na jednolitą masę. Dodać powidła śliwkowe i jaja, utrzeć. Do masy dodawać stopniowo sypkie składniki, na przemian z płynnym mlekiem, ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Masę wlać do formy. Piec około 50 minut: przez pierwsze 10 minut w temperaturze 180°C, później zmniejszyć temperaturę do 160°C. Babę ostudzić, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem lub udekorować rozpuszczoną czekoladą E.Wedel.