WEDLOWSKIE MUFFINKI

Chrupiące na zewnątrz, puszyste i wilgotne w środku. Idealne do kawy lub z kubkiem ciepłego mleka.

Czas:

50 min

Porcje:

12 sztuk

Trudność :

3
Kulinarny przelicznik mas

Składniki:

  • 60 g kakao E.Wedel
  • 50 g czekolady gorzkiej E.Wedel 
  • 10 g kawy mielonej 
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 100 g jajek (2 jajka)
  • 200 g mąki pszennej 
  • 5 g sody oczyszczonej 
  • 150 g brązowego cukru trzcinowego
  • 100 ml oleju rzepakowego 
  • 16 g cukru waniliowego 

 

Sposób przyrządzania:

Mleko zagotować, dodać mieloną kawę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę, wymieszać i przestudzić. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym, dodać olej i przestudzoną masę czekoladowo-mleczną, wymieszać. Mąkę, sodę oczyszczoną, kakao przesiać przez sito, połączyć z masą delikatnie mieszając.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować miękkim masłem i oprószyć mąką. Masę nałożyć do ¾ wysokości formy.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170-180°C przez około 25 minut. Muffinki po wyjęciu z pieca pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Można udekorować je z wierzchu rozpuszczoną czekoladą.

Drukuj przepis
Zobacz inne przepisy z: Kakao ekstra ciemne
z Ghany 80 g
Zobacz inne przepisy z: Czekolada gorzka
E.Wedel 100 g