WEDLOWSKIE MUFFINKI

Chrupiące na zewnątrz, puszyste i wilgotne w środku. Idealne do kawy lub z kubkiem ciepłego mleka.

Czas:

50 min

Porcje:

12

Trudność :

3
Kulinarny przelicznik mas

WEDLOWSKIE MUFFINKI

Składniki:

  • 60 g kakao E.Wedel
  • 50 g czekolady ciemnej do wypieków i polew E.Wedel
  • 10 g kawy mielonej
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 100 g jajek (2 jajka)
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 150 g brązowego cukru trzcinowego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 16 g cukru waniliowego
  • Pisadełka do dekoracji E.Wedel
  • Posypki do dekoracji E.Wedel

 

Sposób przyrządzania:

Mleko zagotować, dodać mieloną kawę i czekoladę, wymieszać i przestudzić. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym, dodać olej i przestudzoną masę czekoladowo-mleczną, wymieszać. Mąkę, sodę oczyszczoną, kakao przesiać przez sito, połączyć z masą delikatnie mieszając.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować miękkim masłem i oprószyć mąką. Masę nałożyć do ¾ wysokości formy.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170-180°C przez około 25 minut. Muffinki po wyjęciu z pieca pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Można udekorować je z wierzchu rozpuszczoną czekoladą białą lub ciemną do wypieków i polew E.Wedel, przygotwaną według przepisu podanego na opakowaniu, pisadełkami i ulubionymi posypkami. Pomoc przy ozdabianiu muffinków będzie wspaniałą zabawą dla najmłodszych.

Drukuj przepis
Kup w sklepie: Kakao ekstra ciemne
z Ghany 80 g
Kup w sklepie: Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g
Kup w sklepie: Pisadełka do dekoracji 50 g Pisadełka do dekoracji 50 g
Kup w sklepie: Zestaw posypek do dekoracji 170 g Zestaw posypek do dekoracji 170 g