WAFLE PRZEKŁADANE KREMEM KAKAOWYM

Przywołują wspomnienia z dzieciństwa...Bez pieczenia, bez zagniatania, bajeczne łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne.

Czas:

30 min

Porcje:

4-6

Trudność :

2
Kulinarny przelicznik mas

Składniki:

  • 200 g mleka w proszku 
  • 200 g cukru kryształu 
  • 50 g kakao E.Wedel
  • 250 g masła 
  • 16 g cukru waniliowego 
  • 120 ml mleka 3,2%
  • 40 ml rumu lub winiaku 
  • 1 opakowanie grubych wafli 
  • 200 g czekolady gorzkiej E.Wedel

 

Sposób przyrządzania:

Kakao, mleko w proszku, cukier i cukier waniliowy połączyć tak, aby nie było grudek. Masło rozpuścić, dodać wszystkie sypkie składniki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Mleko płynne zagotować, wlać do masy, dodać rum lub winiak. Gotową, jeszcze letnią masą przełożyć (posmarować) wafle. Masy wystarcza na pięć warstw.

Przełożone masą wafle obciążyć równomiernie deską i pozostawić na równej powierzchni do następnego dnia.

Wafle z masą pokroić w romby, udekorować rozpuszczoną czekoladą E.Wedel.

Drukuj przepis
Zobacz inne przepisy z: Kakao ekstra ciemne
z Ghany 80 g
Zobacz inne przepisy z: Czekolada gorzka
E.Wedel 100 g