WAFLE PRZEKŁADANE KREMEM KAKAOWYM

Przywołują wspomnienia z dzieciństwa...Bez pieczenia, bez zagniatania, bajeczne łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne.

Czas:

30 min

Porcje:

4-6

Trudność :

2
Kulinarny przelicznik mas

WAFLE PRZEKŁADANE KREMEM KAKAOWYM

Składniki:

  • 200 g mleka w proszku
  • 200 g cukru kryształu
  • 50 g kakao E.Wedel
  • 250 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 120 ml mleka 3,2%
  • 40 ml rumu lub winiaku
  • 1 opakowanie grubych wafli
  • 200 g czekolady ciemnej lub białej do wypieków i polew E.Wedel

 

Sposób przyrządzania:

Kakao, mleko w proszku, cukier i cukier waniliowy połączyć tak, aby nie było grudek. Masło rozpuścić, dodać wszystkie sypkie składniki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Mleko płynne zagotować, wlać do masy, dodać rum lub winiak. Gotową, jeszcze letnią masą przełożyć (posmarować) wafle. Masy wystarcza na pięć warstw.

Przełożone masą wafle obciążyć równomiernie deską i pozostawić na równej powierzchni do następnego dnia.

Wafle z masą pokroić w romby, udekorować ulubioną rozpuszczoną białą lub ciemną czekoladą do wypieków i polew E.Wedel, przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu.

Drukuj przepis
Kup w sklepie: Kakao ekstra ciemne
z Ghany 80 g
Kup w sklepie: Czekolada biała do wypieków i polew 200g Czekolada biała do wypieków i polew 200g
Kup w sklepie: Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g