SZAMPAŃSKA BABKA KAKAOWA
Babka z szampanem lub innym winem musującym, lekko wilgotna, zaskakująca w smaku. Wprost idealna na nowy rok!
Babka z szampanem lub innym winem musującym, lekko wilgotna, zaskakująca w smaku. Wprost idealna na nowy rok!
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól wymieszać i przesiać przez sitko. Jajka ubić z cukrem, dodać olej i szampan, wymieszać. Dodać przesiane, sypkie składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do babki (najlepiej silikonową) wysmarować miękkim masłem i oprószyć mąką, przelać płynne ciasto do formy. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160-170°C przez 45-55 minut.
Upieczoną babkę, po lekkim wystygnięciu, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Podawać ze świeżymi truskawkami.