WEDLOWSKI SUFLET CZEKOLADOWY

Puszysty na zewnątrz, płynny w środku...najlepiej smakuje z lodami waniliowymi bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Czas:

50 min

Porcje:

4-6

Trudność :

4
Kulinarny przelicznik mas

Składniki:

  • 300 g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 40 g kakao E.Wedel
  • 200 g masła
  • 120 g cukru
  • 250 g jajek (5 jajek)
  • Masło do wysmarowania foremek

 

Sposób przyrządzania:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z połową cukru, białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Do rozpuszczonej czekolady dodać miękkie masło i utarte z cukrem żółtka, całość wymieszać i połączyć z przesianym kakao. Do masy dodać, delikatnie mieszając, ubitą pianę z białek i cukru.

Żaroodporne foremki do sufletów wysmarować miękkim masłem, napełnić masą do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 8-10 minut w temperaturze 200-210°C. 

Suflet podawać tuż po wyjęciu z piekarnika z lodami waniliowymi lub malinami.

Drukuj przepis
Zobacz inne przepisy z: Kakao ekstra ciemne
z Ghany 80 g
Zobacz inne przepisy z: Czekolada gorzka
E.Wedel 100 g