WEDLOWSKI BLOK CZEKOLADOWY

Pyszny, czekoladowy, chrupiący, a przy tym bardzo sycący. Dla wielu z nas niezapomniany smak z dzieciństwa... Idealny dla tych, którzy, tak jak my, kochają czekoladę.

Czas:

40 min

Porcje:

6

Trudność :

2
Kulinarny przelicznik mas

WEDLOWSKI BLOK CZEKOLADOWY

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru kryształu
  • 120 ml wody
  • 40 g kakao E.Wedel
  • 400 g mleka w proszku
  • 200 g pokruszonych herbatników
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek
  • 100 g czekolady ciemnej lub białej do wypieków i polew E.Wedel

 

Sposób przyrządzania:

Cukier kryształ połączyć z kakao, dodać wodę i masło, całość zagotować w rondelku. Masę ostudzić do temp. około 45°C. Do studzonej masy dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia grudek. Dodać pokruszone herbatniki, orzechy laskowe i rodzynki. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy, uprzednio wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Formę z masą odstawić na 4 godziny do lodówki do zastygnięcia.

Blok po wyjęciu z formy polać rozpuszczoną czekoladą ciemną lub białą do wypieków i polew E.Wedel.

Drukuj przepis
Kup w sklepie: Kakao ekstra ciemne
z Ghany 80 g
Kup w sklepie: Czekolada biała do wypieków i polew 200g Czekolada biała do wypieków i polew 200g
Kup w sklepie: Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g