Przepisy Maestro

Wróć


TRUFLE CZEKOLADOWE

Trufle czekoladowe z dodatkiem konfitury różanej i miodu. Aksamitne i delikatne, wprost rozpływają się w ustach.

  • Czas wykonania:
    40 min
  • Poziom trudności:
  • Ilość porcji:
    700 g (około 40 – 50 sztuk trufli)

SKŁADNIKI:

 

  • 150 ml śmietanki 36% 
  • 50 g miodu kwiatowego
  • 1 laska wanilii
  • 400 g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 50 g masła
  • 50 g konfitury różanej
  • 80 g kakao E.Wedel do obtaczania

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Śmietankę, miód, miąższ z laski wanilii zagotować w rondelku. Do podgrzanej masy dodać konfiturę różaną i pokruszoną na małe kawałki gorzką czekoladę, odstawić na 5 minut.

Wszystkie składniki w rondelku dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać miękkie masło i ponownie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzoną masą napełnić rękaw cukierniczy i formować wyciskając małe kulki na tacy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą.

Wyciśniętą masę pozostawić na co najmniej 2 - 3 godziny w lodówce do zastygnięcia. Uformowane i zastygnięte trufle obtoczyć w kakao i z pomocą widelczyków usunąć jego nadmiar.

Obtoczone i uformowane trufle ułożyć na tacę. Przechowywać w szklanym pojemniku, w chłodnym i suchym miejscu.

Wydukuj
Serwis internetowy www.wedelpijalnie.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności.
X