Przepisy Maestro

Wróć


WEDLOWSKI BLOK CZEKOLADOWY

Pyszny, czekoladowy, chrupiący, a przy tym bardzo sycący. Dla wielu z nas niezapomniany smak z dzieciństwa... Idealny dla tych, którzy, tak jak my, kochają czekoladę.

  • Czas wykonania:
    40 min
  • Poziom trudności:
  • Ilość porcji:
    6

SKŁADNIKI:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru kryształu
  • 120 ml wody
  • 40 g kakao E.Wedel
  • 400 g mleka w proszku
  • 200 g pokruszonych herbatników
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek
  • 100 g czekolady E.Wedel

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cukier kryształ połączyć z kakao, dodać wodę i masło, całość zagotować w rondelku. Masę ostudzić do temp. około 45°C. Do studzonej masy dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia grudek. 

Dodać pokruszone herbatniki, orzechy laskowe i rodzynki.

 

Tak przygotowaną masę przełożyć do formy, uprzednio wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Formę z masą odstawić na 4 godziny do lodówki do zastygnięcia.

 

Blok po wyjęciu z formy polać rozpuszczoną czekoladą E.Wedel.

Wydukuj
Serwis internetowy www.wedelpijalnie.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności.
X