Przepisy Maestro

Wróć


CZEKOLADOWA BABKA Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Idealnie zbalansowane smaki słodki, intensywnie czekoladowy przełamany lekko kwaśnym owocowym, śliwkowym. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

  • Czas wykonania:
    45 min
  • Poziom trudności:
  • Ilość porcji:
    6

SKŁADNIKI:

  • 150 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 125 g masła
  • 300 g mąki
  • 30 g kakao E.Wedel
  • 10 g mielonej kawy naturalnej 
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g jaj (2 jajka)
  • 100 g powideł śliwkowych 
  • 100 ml mleka
  • 150 g czekolady gorzkiej E.Wedel 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Połączyć sypkie składniki: mąkę, kakao, kawę mieloną, sodę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Cukier, cukier waniliowy i masło utrzeć na jednolitą masę. Dodać powidła śliwkowe i jaja, utrzeć. Do masy dodawać stopniowo sypkie składniki, na przemian z płynnym mlekiem, ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.


Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Masę wlać do formy. Piec około 50 minut: przez pierwsze 10 minut w temperaturze 180°C, później zmniejszyć temperaturę do 160°C. Babę ostudzić, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem lub udekorować rozpuszczoną czekoladą E.Wedel.

Wydukuj
Serwis internetowy www.wedelpijalnie.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności.
X