Przepisy Maestro

Wróć


WEDLOWSKIE MUFFINKI

Chrupiące na zewnątrz, puszyste i wilgotne w środku. Idealne do kawy lub z kubkiem ciepłego mleka.

  • Czas wykonania:
    50
  • Poziom trudności:
  • Ilość porcji:
    12 sztuk

SKŁADNIKI:

  • 60 g kakao E.Wedel
  • 50 g czekolady gorzkiej E.Wedel 
  • 10 g kawy mielonej 
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 100 g jajek (2 jajka)
  • 200 g mąki pszennej 
  • 5 g sody oczyszczonej 
  • 150 g brązowego cukru trzcinowego
  • 100 ml oleju rzepakowego 
  • 16 g cukru waniliowego 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko zagotować, dodać mieloną kawę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę, wymieszać i przestudzić. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym, dodać olej i przestudzoną masę czekoladowo-mleczną, wymieszać. Mąkę, sodę oczyszczoną, kakao przesiać przez sito, połączyć z masą delikatnie mieszając.

 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować miękkim masłem i oprószyć mąką. Masę nałożyć do ¾ wysokości formy.

 

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 - 180°C przez około 25 minut. Muffinki po wyjęciu z pieca pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Można udekorować je z wierzchu rozpuszczoną czekoladą.

Wydukuj
Serwis internetowy www.wedelpijalnie.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności.
X