SZAMPAŃSKA BABKA KAKAOWA
Babka z szampanem lub innym winem musującym, lekko wilgotna, zaskakująca w smaku. Wprost idealna na nowy rok!
Babka z szampanem lub innym winem musującym, lekko wilgotna, zaskakująca w smaku. Wprost idealna na nowy rok!
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól wymieszać i przesiać przez sitko. Jajka ubić z cukrem, dodać olej i szampan, wymieszać. Dodać przesiane, sypkie składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do babki (najlepiej silikonową) wysmarować miękkim masłem i oprószyć mąką, przelać płynne ciasto do formy. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160-170°C przez 45-55 minut.
Upieczoną babkę, po lekkim wystygnięciu, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Babkę można też udekorować czekoladą białą lub ciemną do wypieków i polew E.Wedel przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Podawać ze świeżymi truskawkami.
Kakao ekstra ciemne
z Ghany 80 g
Czekolada gorzka
E.Wedel 100 g
Czekolada pitna mleczna 200 g
Czekolada pitna gorzka 200 g
Czekolada biała do wypieków i polew 200g
Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g
Pisadełka do dekoracji 50 g
Czekoladowy krem czekolada gorzka i orzechy laskowe 200 g
Czekoladowy krem czekolada biała i orzechy pistacjowe 200 g
Zestaw posypek do dekoracji 170 g
Maliny na winie 200 g
Pomarańcza z imbirem 200 g
Wiśnie na winie 200 g