Przepisy Maestro

Wróć


SZAMPAŃSKA BABKA KAKAOWA

Babka z szampanem lub innym winem musującym, lekko wilgotna, zaskakująca w smaku. Wprost idealna na nowy rok!

  • Czas wykonania:
    50 min
  • Poziom trudności:
  • Ilość porcji:
    6 - 8

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej (typ 450)
  • 80 g kakao E.Wedel
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 6 g sody oczyszczonej
  • 1 g soli (szczypta)
  • 400 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 200 g jajek (4 jajka)
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 300 ml szampana (lub innego wina musującego)
  • Masło do wysmarowania formy
  • Mąka do oprószenia formy
  • Cukier puder do dekoracji

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól wymieszać i przesiać przez sitko. Jajka ubić z cukrem, dodać olej i szampan, wymieszać. Dodać przesiane, sypkie składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę do babki (najlepiej silikonową) wysmarować miękkim masłem i oprószyć mąką, przelać płynne ciasto do formy. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 - 170°C przez 45 - 55 minut.

Upieczoną babkę, po lekkim wystygnięciu, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Podawać ze świeżymi truskawkami.

Wydukuj
Serwis internetowy www.wedelpijalnie.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności.
X