EN

SZAMPAŃSKA BABKA KAKAOWA

Babka z szampanem lub innym winem musującym, lekko wilgotna, zaskakująca w smaku. Wprost idealna na nowy rok!

Czas:

70 min

Porcje:

6-8

Trudność :

3
Kulinarny przelicznik mas

SZAMPAŃSKA BABKA KAKAOWA

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 450)
  • 80 g kakao E.Wedel
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 6 g sody oczyszczonej
  • 1 g soli (szczypta)
  • 400 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 200 g jajek (4 jajka)
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 300 ml szampana (lub innego wina musującego)
  • Masło do wysmarowania formy
  • Mąka do oprószenia formy
  • Cukier puder do dekoracji
  • Czekolada biała lub ciemna do wypieków i polew E.Wedel

 

Sposób przyrządzania:

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól wymieszać i przesiać przez sitko. Jajka ubić z cukrem, dodać olej i szampan, wymieszać. Dodać przesiane, sypkie składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Formę do babki (najlepiej silikonową) wysmarować miękkim masłem i oprószyć mąką, przelać płynne ciasto do formy. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160-170°C przez 45-55 minut. 

Upieczoną babkę, po lekkim wystygnięciu, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Babkę można też udekorować czekoladą białą lub ciemną do wypieków i polew E.Wedel przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Podawać ze świeżymi truskawkami. 

Drukuj przepis
Kup w sklepie: Kakao ekstra ciemne
z Ghany 80 g
Kup w sklepie: Czekolada biała do wypieków i polew 200g Czekolada biała do wypieków i polew 200g
Kup w sklepie: Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g