Przepisy Maestro

Wróć


WEDLOWSKI SUFLET CZEKOLADOWY

Puszysty na zewnątrz, płynny w środku...najlepiej smakuje z lodami waniliowymi bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

  • Czas wykonania:
    50 min
  • Poziom trudności:
  • Ilość porcji:
    4 - 6

SKŁADNIKI:

 

  • 300 g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 40 g kakao E.Wedel
  • 200 g masła
  • 120 g cukru
  • 250 g jajek (5 jajek)
  • Masło do wysmarowania foremek

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z połową cukru, białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Do rozpuszczonej czekolady dodać miękkie masło i utarte z cukrem żółtka, całość wymieszać i połączyć z przesianym kakao. Do masy dodać, delikatnie mieszając, ubitą pianę z białek i cukru.

 

Żaroodporne foremki do sufletów wysmarować miękkim masłem, napełnić masą do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 200 - 210°C.

Suflet podawać tuż po wyjęciu z piekarnika, z lodami waniliowymi lub malinami.

Wydukuj
Serwis internetowy www.wedelpijalnie.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności.
X