Drzewo kakaowca łac. Theobroma cacao, w dosłownym tłumaczeniu oznacza „pokarm bogów

Jak powstaje nasza czekolada?

Historia czekolady

Początki czekolady sięgają okresu świetności Majów, którzy zamieszkiwali terytorium współczesnego Meksyku. Pili oni aromatyczny, mocno przyprawiony i gorzki napój sporządzany z ziaren kakaowca, który przygotowywali dodając np. chilli. Z czasem stał on się ważną częścią ich kultury i religii, a także był stosowany np. podczas rytualnych obrzędów. Zwyczaj przyrządzania i picia czekolady od Majów przejęli Aztekowie, którzy wzbogacali ją różnorodnymi składnikami: czerwonym pieprzem, wanilią czy płatkami kwiatów. Ziarna kakao cenione były przez nich tak bardzo, że stały się nawet środkiem płatniczym.

Ziarna kakaowca do Europy w XVI w. sprowadził Ferdynand Cortez. Początkowo gorzki, czekoladowy napój nie był zbyt popularny. Zmieniło się to po dodaniu do niego słodkich dodatków, m.in. miodu. Przez pierwsze stulecie od odkrycia przez Europejczyków, picie kakao było zarezerwowane dla dworu hiszpańskiego. Było także niezwykle drogie, przez co mogli sobie na nie pozwolić tylko najbogatsi. Większą popularność czekolada zyskała w XVII w., gdy dotarła do Francji na dwór Ludwika XIV, a następnie na inne europejskie dwory, m.in. do Wiednia i Londynu. Nie był to jednak nadal produkt dla ludu, ponieważ, m.in. w Anglii, był on obłożony wysokimi podatkami. Zmieniło się to w połowie XIX w., gdy ziarna kakao jak i czekolada pitna stały się tańsze i bardziej dostępne.

Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukowano w XIX w. w Szwajcarii na potrzeby wojska. Krótko potem, łącząc kakao z mlekiem w proszku, opracowano czekoladę mleczną. Włoska innowacja w dziedzinie czekolady to dodawanie do niej różnych dodatków, takich jak orzechy, rodzynki czy migdały.

Drzewa kakaowca z plantacji kakao w Ghanie
Pozyskiwanie ziaren kakaowca

Znaczenie słowa

Pochodzenie słowa czekolada nie jest do końca wyjaśnione. Część źródeł podaje, że nazwa pochodzi od słowa xocolatl. W dosłownym tłumaczeniu oznacza ono „gorzką wodę" i wywodzi się z języka, którym posługiwano się w regionie środkowo-zachodniego Meksyku. Według innych źródeł jego korzeni należy szukać u Majów, gdzie chokolhaa oznacza „płyn" lub „gorący napój".

Jak powstaje czekolada

Czekolada powstaje z ziaren kakaowca, który rośnie w lasach tropikalnych strefy podrównikowej Ameryki Południowej i Środkowej oraz Afryki. Obecnie największe powierzchnie upraw znajdują się w Afryce, m.in. na Wybrzeżu Kości Słoniowej oraz w Ghanie. Kakaowiec (łac. Theobroma cacao) daje pierwsze zbiory 6 lat od posadzenia. Kwiat wyrasta bezpośrednio z pnia, z którego po 6 miesiącach powstaje dojrzały owoc. Dlatego drzewo kakaowca często ma na sobie zarazem owoce oraz nowe kwiaty. Główne zbiory odbywają się dwa razu do roku, jednak owoce rosną one przez cały rok. Zebrane, dojrzałe owoce otwiera się i ze słodkiego miąższu wydobywa się ziarna.

By ziarnom nadać odpowiedni charakter, kolor i smak poddaje się je procesowi fermentacji. Wtedy też rozwijają się początki aromatów. Ziarna fermentują ok. 7 dni, a co 2-3 dni są w specjalny sposób mieszane. Następnie są suszone, pakowane do worków jutowych i oddawane do skupu. Już u producenta czekolady następuje selekcjonowanie i prażenie, w celu wydobycia ostatecznego smaku i aromatu. Po oddzieleniu łuski kakaowej, z wnętrza rozdrobnionych i uprażonych ziaren powstaje płynna miazga. Następnie wyciska się z niej tłuszcz, a z powstałej po zakończeniu tego procesu suchej masy (tzw. kuchu) po zmieleniu, otrzymujemy sypkie kakao. Ze wszystkich tych składników: miazgi kakaowej, masła kakaowego i kakao powstaje czekolada.

wróć