CZEKOLADOWA BABKA Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
Idealne połączenie smaków: słodycz, intensywna czekolada i lekko kwaśna śliwka = prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Idealne połączenie smaków: słodycz, intensywna czekolada i lekko kwaśna śliwka = prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Połączyć sypkie składniki: mąkę, kakao, kawę mieloną, sodę i czekoladę. Cukier, cukier waniliowy i masło utrzeć na jednolitą masę. Dodać powidła śliwkowe i jaja, utrzeć. Do masy dodawać stopniowo sypkie składniki, na przemian z płynnym mlekiem, ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Masę wlać do formy. Piec około 50 minut: przez pierwsze 10 minut w temperaturze 180°C, później zmniejszyć temperaturę do 160°C. Babę ostudzić, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem lub udekorować białą lub ciemną czekoladą do wypieków i polew E.Wedel przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu oraz ozdobić ulubioną posypką.
Kakao ekstra ciemne
z Ghany 80 g
Czekolada gorzka
E.Wedel 100 g
Czekolada pitna mleczna 200 g
Czekolada pitna gorzka 200 g
Czekolada biała do wypieków i polew 200g
Czekolada ciemna do wypieków i polew 200g
Pisadełka do dekoracji 50 g
Czekoladowy krem czekolada gorzka i orzechy laskowe 200 g
Czekoladowy krem czekolada biała i orzechy pistacjowe 200 g
Zestaw posypek do dekoracji 170 g
Maliny na winie 200 g
Pomarańcza z imbirem 200 g
Wiśnie na winie 200 g